Wednesday, December 30, 2009

Hot Story END Of The Year!!

Salam...
Dah lama rasanya NiNIe tak tulis ape2...huhuhu..rindunye nak story pasal banyak perkara...
Apakah perkara2 tersebut???
Hehhehehhe...SURPRISE!!!

TODAY IS....




Alhamdullillah...akhirnya tiba jugak tarikh hari lahir saya yang dah lama ditunggu2 ni...
Maklumlah...lahir hujung tahun la katakan....
Semoga saya beroleh keberkatan dari ALLAH S.W.T, dimurahi rezki...beroleh kejayaan..dan
dipanjangkan umur....AMIN....

Sebenarnya..banyak yang dah berlaku sepanjang tahun 2009 dan sepanjang saya hidup selama 26 tahun ni... Ada yang baik dan ada yang buruk...tapi..semuanya saya ambil untuk dijadikan iktibar dalam meniti kehidupan di Bumi ALLAH ini...
Hadiah yang paling berharga untuk saya tahun ini adalah....

SAYA DAPAT ANAK BUAH BARU!!!

ALIYA ALTAFUNNISA BINTI MOHAMMAD ASRAFF



Alhamdulillah...gembira PAKNGAH ngan MAKNGAH dapat BABY GURL!!
Semua kat umah Seremban gembira dengan kehadiran YAYA dalam keluarga kami yang baru dianugerahkan 3 orang cucu untuk NENET ATI dan ATOK AYOB...
Dan yang paling beerti ialah bila kehadiran ALIYA ni, berjaya lah kami menambah bilangan KAUM HAWA dalam keluarga yang sekian lama 26 tahun menanti... iaitu sejak NINIE dilahirkan dan dah besar 26 tahun, baru ALIYA menyusul dari belakang...
Yang lain..semuanya KAUM ADAM memanopoli FAMILY ATOK AYOB....hehhheee

Sebut je 2010 yang lagi 2 hari menjelma ni...huh!! Banyak azam NInIE nak capai dan impian sempena TAHUN BARU 2010....

Ape ek IMPIAN niNIE?


http://www.emocutez.com

  1. OF COURES... wanna LOSE MY WEIGHT!!!
  2. Sihat tubuh badan dan kekalkan kesihatan itu sehingga ke hari tua!!
  3. Tambahkan amalan ibadah dan kebajikan untuk bekalan kemudian hari...
  4. Kekalkan pointer dan kalau boleh nak dapat 4 flat sekali lagi... InsyaAllah
  5. Tahun 2010, mintak ditemukan jodoh yang sesuai untuk NiNie sebab nak kawin 2011 nanti!! Hehehhe......
  6. Nak jadik pegawai kerajaan yang sentiasa ade sifat ingin menambah pengetahuan, rendah diri dan menghormati org lain...
  7. Ingin mematangkan diri dalam kehidupan...
  8. Nak sangat mengembirakan orang tua selagi mereka ada hayat...
  9. HOLIDAY..HOLIDAY..HOLIDAY!!!
  10. Semoga TERCAPAI semua yang diIMPIKAN...AMIN...





Friday, December 25, 2009

MAKAN SECARA SIHAT...

Salam...

Pagi ni NiNiE kemas2 bilik tidur...pastu saje je tengok-tengok balik nota2 sem lama... Tetibe jumpe sesuatu yang boleh membantu NiNiE nak turunkan berat badan...huhuhuhuh...
Teka la ape?? NiNie jumpe balik jadual pemakanan yang disediakan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia- MAKAN SECARA SIHAT... siap dengan kalorinye sekali....

Ni la die....




Jadi..setelah meneliti semua jenis makanan yang disediakan dalam jadual tu..terdapat la beberapa jenis makanan yang boleh kite makan dalam proses penurunan berat badan kite ni... Semua jenis makanan yang NiNie tulis kat bawah ni mengandungi kandungan kalori dibawah 100 KAL sahaja... so..pepandai la kite nak pilih dan makan....

LAUK PAUK
  • Singgang Ikan Tongkol (250gm) ~ 84 KAL
  • Ikan Haruan Kukus (200gm) ~ 97 KAL
  • Sambal Udang (40gm) ~ 70 KAL
  • Sambal Sotong (45gm) ~ 55 KAL
  • Telur Ayam Sebiji (53gm) ~ 71 KAL
BIJIRAN
  • Mee Sup satu mangkuk (560 gm) ~ 38 KAL
  • Roti Mil Penuh 1 keping (25gm) ~ 60 KAL
BUAH-BUAHAN
  • Tembikai 1 potong (130gm) ~ 20 KAL
  • Betik 1 potong (120gm) ~ 45 KAL
  • Pisang Emas 2 biji (100gm) ~ 76 KAL
  • Limau 1 biji (150gm) ~ 42 KAL
  • Jambu Batu 1/2 biji (120gm) ~ 55 KAL
  • Nenas sepotong (130gm) ~ 59 KAL
  • Belimbing sebiji (261gm) ~ 56 KAL
  • Jambu Air 2 Biji (105gm) ~ 17 KAL
  • Limau Manis sebiji (134gm) ~ 38 KAL
KUIH MUIH
  • Popia basah sekeping (50gm) ~ 95 KAL
  • Kuih Bakul sekeping (25gm) ~ 73 KAL
  • Putu Piring sekeping (32gm) ~ 75 KAL
  • Wajik sekeping (23gm) ~ 65 KAL
  • Kuih Apam sekeping (27gm) ~ 52 KAL
  • Kuih Keria sekeping (38gm) ~ 90 KAL
HASIL TENUSU
  • Susu Tepung Skim 1 sudu makan (7gm) ~ 26 KAL
  • Susu Tepung Tanpa Lemak 1 sudu makan (7gm) ~ 25 KAL
  • Yogurt Rendah Lemak Secawan (150gm) ~ 90 KAL
  • Keju Cheddar sekeping (18gm) ~ 58 KAL
  • Susu Tepung Penuh Krim Secawan ~ 33 KAL
SEMUA JENIS SAYURAN DAN ULAMAN
  • Adalah dibawah 75 KAL
  • Boleh dimakan dan diamalkan untuk kesihatan
Jadik..ape2 yang tak tertulis tu maksudnye lebih la dari 100 KAL...huhuhu.. terutamanya pelbagai jenis nasi, laksa dan spegetti..pergh..sampai 3~5 ratus kalorinye...
InsyaAllah..dengan adenye jadual pemakanan ni, senang la NiNIe nak refer makanan seharian NiNIE nanti bergantung kepada jumlah kalori yang diperlukan dalam badan NiNIe sehari....
Okey gurls.... Bubye... see ya...

Thursday, December 24, 2009

Hari Keempat '5 DDP'

Salam Semua...

Hari ni NiNiE nak update menu untuk hari ke-4 mendetoxkan diri...
Tapi..sebelum tu NiNiE nak story sikit pasal exercise NiNiE harini memang best gilerzzz....
NiNie baru dapat satu lagi exercise baru..Dance Dance Dance by Paul Eugene...
Best gilerzzzzzzzz...pasal macam mandi peluh.....puas hati sangat!!!
Boleh bagik banyak bintang wooooooo.....



Pastu..NiNiE try la buat 8 Minutes Abs..pergh...semalam buat ngan harini... sakit semalam kat bahagian perut NiNiE pun masih terasa!!! Adoi...sakit btol....

Menu Hari Keempat

Sarapan ~ Air Lemon + Sebijik Pear + Air Kosong
Tengahari ~ Sup Sayur Bayam + Taufoo Reneh + Air Kosong
Petang ~ Buah Betik + Baki Taufoo Reneh yang dah tinggal sikit + Air Kosong
Malam ~ Salad + Air Kosong

Workout :

Pagi ~ 8 Minutes Abs + Core Rhytms + Dance
Petang ~ Dance 2 kali

Wednesday, December 23, 2009

3rd day 5DDP

Salam..

Harini NiNiE nak update menu untuk hari ketiga mendetoxkan diri...
Tapi sebelum tu NiNiE nak kongsi sesuatu....huhuhuhu....aape ek??

http://www.emocutez.com

Hehehe...NiNie tadi g beli barang dapur kat Econsave...sebelum tu pegi la timbang berat badan NiNiE.. Guess what?? NiNiE turun about 1 kg lagi!! Seronot la....

Tapi...
Harini punye Menu...NiNiE ade melantak roti la pulak...dua pulak tu...huhuhu.. Roti Tuna ngan Roti MAmA...adoii ai...

http://www.emocutez.com

Takpe2...pasni nak senam gilerz-gilerz...

http://www.emocutez.com

So...Menu untuk hari ke3 ni adalah.....

Sarapan ~ Air LEmon + Sebijik Plum
Tengahari ~ Salad + Air Kosong
Petang ~ Roti Tuna + Roti MAMA + Air Kosong
Malam ~ Sup Cendawan + Roti Garlic Bakar

Workout :

Pagi ~ Jogging 2 Round
Petang ~ Senam Aerobik Thai n Core Rhythms + Dance



PETUA KEMPISKAN PERUT

Salam....

Sebenarnya petua ni NiNiE carikkan untuk one of my best fren EIJA..sibuk dia kata perut dia dah buncit..tapi bukan sebab mengandung..huhuhuh...biasa la Eija...dah kawin ni, macam2 makanan ko makan..pastu exercise pun tak de kan...jadikla perut ko yang slim melim dolu-dolu tu macam aku da...tp aku punye tetap JUARA BERTAHAN...hehehhee

Ni dia antara patua yang maybe ko boleh ikut dan jugak kepada pembaca blog NiNiE yang menghadapi masalah yang sama....

Petua 1 (Limau Purut + Kapur sirih)
1. Ambil sedikit kapur makan dan sebiji limau purut yang telah di perah jusnya.
2. Kapur dan limau tadi dicampur dan digaul hingga sebati.
3. Amalkan sapu di sekeliling perut sebelum masuk tidur…biarkan ia kering sehingga pagi.

Petua 2 (Limau Nipis + Teh O)
1. Sediakan teh ‘O’ tanpa gula dan perahkan air limau nipis. (Ingat : NO SUGAR!)
2. Amalkan minum air tersebut setiap hari.
* Petua ini hanya sesuai untuk orang yang tidak mengidap sebarang penyakit perut seperti gastrik.

Petua 3 (Limau Nipis + Kapur sirih)
1. Ambil air limau nipis dan campur dengan kapur sirih.
2. Lumurkan atau sapukan pada perut
3. Amalkan setiap malam.

Untuk exercise pulak...NiNiE uploadkan satu video untuk senaman perut je...tak lama pun..just 8 minutes sahaja...setiap hari..pasti kempis...NiNiE pun nak try jugak pasni setiap hari... Ok.. Selamat Mencuba !!






Tuesday, December 22, 2009

Hari Kedua 5DDP ...

Salam....

Hari ni tak banyak aktiviti NiNiE buat kat rumah..Pagi2 bangun tak dapat g jogging pasal hari mendung nak hujan...huhuhuhu..Jadi, NiNiE decide nak wat Senam Aerobik Thai ngan Core Rhythms je kat dalam bilik...Petang, lepas ajar ngaji anak2 jiran..NiNiE bersiap2 pakai kasut untuk Jogging 3 round kat kawasan taman perumahan NiNiE ni... so far hari ni best jugak pasal banyak peluh keluar sebab cuaca panas dan tak berangin...

So..nak update for my 2nd day 5 DDP...

Sarapan ~ Air Lemon + Sepotong Betik + Sebijik Buah Plum
Tengahari ~ Salad + Air Kosong
Petang ~ Buah Jambu Air yang dipetik di hadapan rumahku..hehhee
Malam ~ Salad + Air Kosong

Harini tak dapat nak upload gambar pasal menu2 harini lebih kurang semalam je...huhuhu.. Go go gurl...BuByE...



Monday, December 21, 2009

1st Day 5 DDP Menu...

Salam...
NiNiE nak update menu untuk hari pertama 5 DDP...
Alhamdulillah...harini berjalan seperti yang dirancangkan...tidak goyah walaupun meneman emak kesayangan makan cendol dan rojak mee di restoran kesukaannye....
Waaa.....berjaya jugak NiNiE sekarang tutup mata dan pekakkan telinga bile nampak dan dengar orang makan sedap2..huhuhuhuhu....
Takpe2...tak lama pun..NiNiE target 6 bulan je nak kurus ni.....lepas dah kurus nanti..siapla....

Menu Hari Pertama 5 DDP



Sarapan ~ Air Lemon + Sebijik Plum + Sebijik Limau Kecik



Tengahari ( 11.30 pgi ) ~ Salad + Air Kosong



Petang ~ Seekor Ikan Kembung Kukus + Air Kosong
Malam ~ Seekor Ikan Kembung Kukus + Air Kosong

Workout :

Pagi ~ Jogging 3 Round + Senam Aerobik Thai n Core Rhytms
Petang ~ Jogging 2 Round